Κοσμήματα με σμάλτο και τιτάνιο
αρχική   |   προφίλ   |   σμάλτο   |   Tιτάνιο   |   καταστήματα   |   παραγγελία   |   επικοινωνία   |   English   
ΤΙΤΑΝΙΟ
ανάγλυφο βέρες Κορδέλα Συρμάτινα Πεταλούδες Λουλούδια Κρίκοι Πλουμιστά Μπαλώματα Καρδιές Τιτανίου πετράτα τιτανίου
Tιτάνιο

Το τιτάνιο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Ti και ατομικό αριθμό 22. Μερικές φορές ονομάζεται "το μέταλλο της διαστημικής εποχής", έχει χαμηλή πυκνότητα και είναι σκληρό, λαμπερό, ανθεκτικό στην διάβρωση (συμπεριλαμβανομένου του θαλασσινού νερού και του χλωρίου) και έχει χρώμα ασημί (μεταλλικά λευκό). Το μεταλλικό στοιχείο του τιτάνιου χαρακτηρίζεται για την υψηλή του αντοχή στην πίεση βάρους.
Το σχετικά υψηλό σημείο τήξης (περισσότερο από 1.650 βαθμοί κελσίου) το κάνουν πυρίμαχο μέταλλο. Δεν είναι μαγνητικό ενώ έχει χαμηλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα.

Επειδή είναι βιοσυμβατό (όχι τοξικό και δεν αποβάλλεται από το ανθρώπινο οργανισμό) το τιτάνιο χρησιμοποιείται σε μία γκάμα ιατρικών εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών εργαλείων και εμφυτευμάτων.


Ο χρωματισμός του τιτανίου για καθαρά διακοσμητικό σκοπό (κόσμημα) είναι μία από αυτές τις διαδικασίες που αγνοεί τους συμβατικούς σκοπούς και χρήσεις του τιτανίου και χρησιμοποιείται καθαρά υποκειμενικά και δημιουργικά. Ο χρωματισμός του είναι δυνατόν να γίνει λόγω της επιφανείας του, η οποία με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται πολύ δραστική σε διάφορα χρώματα με την ανάπτυξη στρώσης αζώτου. Η στρώση του αζώτου είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε μεγάλη γκάμα οξειδωτικών ουσιών που διαβρώνουν άλλα μέταλλα. Τα χρώματα είναι μόνιμα αν δεν τριφτούν και εάν η στρώση είναι αρκετά παχιά δεν θα εξασθενίσουν ή μαυρίσουν.


Δύο τρόποι υπάρχουν για τον χρωματισμό του τιτανίου: Ο χρωματισμός με την χρήση θερμότητας ο οποίος είναι και πιο δύσκολος να ελεγχθεί και ο χρωματισμός με ηλεκτροχημικό τρόπο (ηλεκτρόλυση) ο οποίος με τον κατάλληλο έλεγχο αφήνει ακριβώς την ποσότητα χρώματος που επιθυμούμε και μας δίνει πιο ακριβή χρωματικά αποτελέσματα.
by Atana